• Blog 13 Du vin, du pain et du Boursin

  Een zonnige dag in september 2014. Twee mooie vrouwen aan een picknicktafel. Maar als je goed kijkt dan zie je op die tafel geen vin, pain et du boursin. Er staat niets op de tafel en het blijkt dat de picknicktafel niet in een bos staat, maar op het terrein van het ziekenhuis. Beiden staren ze voor zich uit. Geen woord. Uren lijken het.  Dan zegt de een: “Heb jij …?” En de ander zegt: “Ja”. Na 20 jaar vriendschap hebben ze aan een half woord genoeg. “Ja, ik heb het ook gehoord. Ze zei dat ik er ernstig rekening mee moet houden dat het borstkanker is.”

  Dit beeld staat nog steeds vers op mijn netvlies. Ik wist dat vanaf dat moment mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

  “Nou”, zegt mijn vriendin, “ik wilde die arts wel over die tafel heen trekken. Is ze gek geworden? Hoe durft ze dat tegen jou te zeggen. De uitslagen zijn nog niet eens binnen.” Ik zeg alleen maar: “deze arts is heel goed in het voeren van slecht-nieuwsgesprekken. Ik wist al toen de naalden mijn borst in gingen bij de bioptie dat het foute boel was. Ze draait er niet omheen, geeft geen valse hoop, maar zegt waar het op staat.” Twee dagen later komt de definitieve uitslag: borstkanker, Triple Negatief.

  Maart 2016. Deze keer is mijn oudste zoon mee. Op het parkeerterrein vraagt hij of ik een dansje wil maken, dat hij wil filmen. Hij geeft aan dat als we straks een goede uitslag horen, ik dan weer een dansje moet maken. Ik zeg: “goed of slecht nieuws, dansen zal ik”. Wederom krijg ik slecht nieuws te horen. De knobbel in mijn oksel is een uitzaaiing en in dezelfde borst (die net klaar is met alle behandelingen) zit een compleet nieuwe tumor.

  We lopen het ziekenhuis uit. Zijn eerste reactie is: “wat een vreselijke vrouw is dat zeg. Ze stelt je niet eens eerst op je gemak maar knalt meteen het slechte nieuws eruit. Hoe durft ze dat tegen jou te zeggen. De uitslagen zijn nog niet eens binnen. Ik wilde haar een rechtse geven.” Nou moet je weten dat hij Nederlands kampioen boksen is geweest in 2013 en ik dus blij was dat hij ook discipline heeft geleerd op de boksschool, anders zat ik nu flink in de problemen.

  Ik vertel hem van de eerste keer in september 2014 en dat mijn vriendin hetzelfde had willen doen en dezelfde woorden gebruikte als hij. Ik zeg hem ook dat deze arts kampioen is in slecht-nieuwsgesprekken voeren. Ze doet dit dagelijks en is er ongelooflijk goed in. Ik zou haar maar wat graag willen filmen voor mijn communicatietrainingen slechtnieuwsgesprekken voeren; technisch goed opgebouwd, juiste woorden, juiste momenten stilte laten vallen ect. Ik zeg tegen hem: “hoorde je wat ze zei, hoe ze het zei en wanneer?” Mijn zoon kijkt me wazig aan en zegt uit beleefdheid nog net niet dat ik niet spoor.

  We lopen zwijgend naar de auto. Op de parkeerplaats hou ik wijselijk mijn mond over een dansje, want ik geloof niet dat hij daar nu op zit te wachten.

  In de auto blijf ik stil en ik weet dat hij zo zijn vragen wel zal gaan stellen. En dat gebeurt ook. “Hoe kan jij, bij dit zoveelste slechte nieuws, zo rustig blijven ma?” Ik zeg hem: “Schat, dit gaat niet over mij. Ik zit in mijn herstelfase, heb net weer een beetje haar op mijn kop en krijg te horen dat ik weer borstkanker heb. Dit kan ik niet binnen laten komen. Dan stort ik in en daar schiet niemand wat mee op. Ik ben daarom gaan letten op hoe ze dit soort gesprekken voert. En jazeker ik heb de inhoud ook gehoord maar ik ga het wel weer beleven.”

  “Ma, die arts zal vast in jouw ogen een kampioen zijn in het voeren van slechtnieuwsgesprekken, maar ik vind jou een kampioen-in-slecht-nieuwsgesprekken-ontvangen.”

  En ik denk: “dat woord ga ik de volgende keer bij scrabble gebruiken, met een glaasje vin, en een stukje pain et du boursin.”

 • 4 comments

  Zo gruwelijk herkenbaar en zoveel respect voor deze blog en voor jou! ❤️

  Reply

  Dankjewel Carmen XXX

  Reply

  Mooi zo als je dit beschrijft. Je houdt je dan vast aan iets wat je goed kunt. Onbegrijpelijk maar waar. En gelukkig kon je ook hier mee dealen

  Reply

  Thanxxxx Miek XXX

  Reply